Вадим Кривохатько

Вадим Кривохатько

Вадим КРИВОХАТЬКО: Чому я не буду голосувати за Порошенка!

     - Останні кілька тижнів в інтернет-ЗМІ стався цілий залп негативних матеріалів на вашу адресу. З чим це пов'язано? Адже до виборів Верховної Ради ще
далеко. Тоді навіщо це робиться, на ваш погляд.
     - Я б не назвав ці публікації такими, що заслуговують на увагу. Тим більше, що з'явилися вони не в професійних і авторитетних засобах масової інформації, а на сайтах-одноденках, створених під поточний момент. Завдання їх просте - напустити туману і дати правоохоронним органам формальну причину для початку якихось нових "розслідувань". Якого-небудь результату, звичайно ж, це не дасть, але своєї мети вони частково досягають. А мета проста - перешкодити роботі народного депутата виконувати свої прямі обов'язки.
Чинна влада цинічно і примітивно повторює помилки своїх «попередників», які, як відомо, ні до чого доброго як для самої влади, так і в цілому для українців - не привели.
Давати пояснення по кожному з оприлюднених фейків вважаю недоцільним. Але хочу запевнити цих авторів в одному - все це не зможе кардинально змінити моє ставлення до своєї роботи, і я ніколи не зраджу своїх виборців, особливо - в умовах нерозважливих дій влади.
Тим паче  є факти, на які совість не дозволяє закривати очі.

    - Наприклад?
    - Прикладів, на жаль, безліч. Левова частка бюджету використовується не за призначенням, недбало або банально розкрадається. Не треба бути математиком, щоб порахувати, що тільки за рахунок хворих, які потребують процедуру гемодіалізу, вкрадено 20 мільйонів гривень вже в цьому році. Вам не здається, що це серйозна сума? І якби питання стояло тільки в грошах - можна було б так не витрачати свій час і нерви. Але ж за цим стоїть життя людей. Вкравши ці гроші, Шишка, Бриль і всі, хто цьому сприяє (я маю на увазі - правоохоронні органи), вкрали життя людей, які, через брак коштів, так не і дочекаються своєї черги отримати цю процедуру.
Всі закупівлі обладнання для медичних установ області закінчуються скандалом. Головлікар «обвішаний» кримінальними справами, як новорічна ялинка гірляндами, а його відомству довіряють проведення тендерів на сотні мільйонів гривень.
Не є зрозумілою позиція і обласних депутатів, які в переважній більшості, не дивлячись на те, що Шишка є фігурантом десятка кримінальних справ, продовжили його контракт до 2024 року, без проведення конкурсу. Це що, небажання розібратися чи пряма матеріальна зацікавленість?
Тому я і виступав неодноразово на сесії Запорізької облради і з трибуни Парламенту з цією кричущою проблемою.

     - А чому цим фактам не дається оцінка правоохоронними органами? Тим більше, що крім звичних МВС, Генпрокуратури та СБУ створено нові структури НАБУ, НАЗК, САП ...
     - Моє переконання, що це взагалі мертвонароджені структури. Люди, які очолили ці органи - не більше ніж безпринципні бюрократи. Витрачаючи мільярди бюджетних коштів, отримуючи сотні тисяч гривень зарплати, маючи унікальну можливість кардинально змінити ситуацію в країні, вони вибрали для себе добробут і спокій. Це в кращому випадку. Але ж є і підстави вважати їх прямим учасниками корупційних схем.
Можна нескінченно аналізувати стан доріг в області, ремонти водоводів, дитячих садків, шкіл. Скрізь, на жаль, суспільство втратило гроші, а чиновники стали багатшими і нахабнішими.
Але, не дивлячись не це, більшу частину часу правоохоронці докладають зусилля на боротьбу з опозицією, всіляко намагаючись обмежити в можливостях людей, які розкривають їх недоліки. ГПУ, СБУ виконують функції не захисту держави і громадян, їх діяльність аналогічна гестапо. А саме - усунути можливість будь-якої критики влади, закрити рота всім незадоволеним, за всяку ціну зберегти при владі діючих персоналій.
Генеральний прокурор взагалі перетворився на політичного оглядача, змагаючись в артистичності з Гордоном і Шустером, забуваючи про свої прямі обов'язки. Упевнений, вони йому досі незрозумілі.
Я глибоко переконаний, що все це несе в собі загрозу для України. Якщо нинішня влада залишиться ще на один термін, це стане трагедією для українського народу, яку можна порівняти з найбільш сильними історичними потрясіннями.
У мене є всі підстави вважати, що хто б не замінив Порошенко, Україна від цього виграє в будь-якому випадку.
На будь-якому чиновнику і політику при владі лежить вантаж обіцянок, і потрібен певний час, щоб жадібність почала переважати над розумом. Так було завжди.
Якраз в ці короткі відрізки часу суспільство отримує можливість для самоорганізації, що в подальшому допоможе протистояти апетитам можновладців. Це період для зміцнення демократичних інститутів. І як ми зможемо цим скористатися, так і будемо жити.
Саме тому я сподіваюся на кардинальні зміни за результатами виборів Президента.

   - Але хто ж захоче віддавати владу? Та й рейтинги ростуть не тільки в опонентів Порошенко.
   - Я розумію, що зараз суспільству активно насаджують тезу про безальтернативність Порошенка. Що без нього Україна пропаде ...
Я не буду розшаркуватися перед іншими претендентами, але я твердо переконаний, що ніколи більше не проголосую за Порошенка.
Всі ці гасла: він створив армію і так далі. Армія б була краще, якби навколо неї не було стільки злодійства, як при Порошенко. Якби до оборонки не присмокталися б всі ці персонажі, яких саме він розставляв на посади і фактично дав їм карт-бланш для зловживань. Цинічного грабунку.
Він що, не знав і не бачив і тільки зараз прозрів? Та й то, коли вже, як кажуть, натовкли носом і промовчати вже не було можливості.
Саме дії його ставлеників, їх корупція нівелює бажання наших зарубіжних партнерів нам допомагати. Далі тиснути Росію санкціями. Так в будь-якій країні, керівництво якої нам допомагає, вже ставлять питання: а кому і навіщо ми допомагаємо, позбавляючи грошей своїх громадян, якщо там мільйони крадуться якимись пройдисвітами? Для світової спільноти - ми - країна номер один по корупції. Саме це знищує довіру до України. Репутаційні втрати величезні. Саме через дії Порошенко і його оточення. Його прагнення за всяку ціну залишитися при владі дуже небезпечно для України як Держави. І тому наша з вами спільна задача не залишити жодного шансу грати нашими долями!